Manila

Filippinernas huvudstad Manila är stor, man beräknar att över 12 miljoner människor bor och arbetar här. De flesta turister landar i Manila på väg till någon annan destination på Filippinerna, där det finns vackra stränder, sol och bad. Men även om Manila är ganska kaotiskt, det kan man inte neka till, finns det en hel del att uppleva.


Filippinerna var en spansk koloni i tre hundra år, något som har satt sina spår. Många har spanska efternamn och den dominerande religionen är romersk katolska kyrkan. I Manila kan man se det spanska inflytandet i Intramuros, den gamla delen av staden. Om man tycker att det är för jobbigt att gå runt i värmen kan man åka med häst och vagn. Kolonialbyggader, San Augustin kyrkan och det gamla fortet är sevärdheterna här.


San Augustin kyrkan är Filippinernas äldsta stenkyrka, den byggdes år 1589. UNESCO har satt upp den på sin lista över världsarv och många turister håller med om att den är väl värd ett besök. Har man tur kan man få se ett bröllop, kyrkan är mycket populär för detta ändamål. Det finns även ett museum där man kan lära sig mer om kyrkans och stadens historia.

Populära resmål i Filippinerna

Palawan

Palawan

Om man vill ta en dagstur ligger Taal vulkanen bara 60 km utanför Manila. Den hade sitt senaste större utbrott 1965 och är en mycket vacker plats. Man kan vandra upp till vulkanen, eller så kan man rida på en häst. Omgivningarna och utsikten är fantastiska, och väl uppe kan man fortfarande se röken komma upp från vulkanen.


Manila har många stora, moderna shoppingcentra fulla med affärer och restauranger. Det kan finnas flera hundra affärer och ett femtiotal restauranger, allt under ett tak. Ibland säljer man bilar på bottenvåningen och inredningsdetaljer på nästa våning, och så vidare. Det finns mycket till salu som man inte hittar i Europa så det kan vara riktigt roligt att gå och shoppa.

Det finns gott om transportmedel i Manila. Folk använder sig ofta av jeepney, en sorts lastbil med bänkar inuti. Det kostar inte mer än ett par kronor att åka med dem, och det kan vara en häftig upplevelse. Men det är också billigt att åka taxi när man kommer som turist. Eftersom trafiken är rätt så kaotisk och det kan ta lång tid att åka mellan olika ställen, kan en luftkonditionerad taxi vara ett bra val. Som i alla andra större städer kan man fråga på hotellet vilken taxi som är bäst, och hur mycket man ska betala.

Taal Vulkanen - populär för dagsutflykter från Manila Boracay

Boracay